6 insikter från världens största content marketing-konferens

December 17, 2019 inom ämnet Blogginlägg

Världens största content marketing-konferens Content Marketing World gick i september av stapeln i Cleveland, USA. På 120 seminarier delades det insikter och framtidsförväntningar inom content marketing. Här kan du läsa om några av de mest återkommande budskapen och trenderna som uppmärksammades på konferensen.

Röststyrningsbeteende

Som vi tidigare har tagit upp är röststyrda sökningar en av de största kommande trenderna under 2020. Röststyrda sökningar som görs med exempelvis Alexa, Google Home eller Siri kommer under 2020 utgöra 50% av alla sökningar som görs globalt. Att detta inte har tagits i beaktning tidigare gör att det finns en innehållslucka som är redo att fyllas då du söker annorlunda när du pratar än när du skriver.

Bra saker att tänka på när du optimerar för röstsökning är:
– Röststyrningen väljer de svar som är lättast för den att läsa upp
– Anpassa ditt innehåll till talspråk
– Svara på frågor när du skriver
– Berätta vad användaren vill veta inte vad du vill säga
– Inkludera long-tail-fraser
– Jobba med strukturerad data. På exempelvis schema.org kan du arbeta med speakable property. Det gör det enklare för sökmotorerna att hitta ditt innehåll och veta hur det ska presenteras.

Podcasts

Podcasts har varit aktuellt under flera år men det är först nu lyssnarna faktiskt finns där. Allt handlar om timing och nu är det ett ypperligt tillfälle att sätta din bästa podd-idé i verket. 50% av alla människor har någon gång lyssnat på en podcast och 90 % lyssnar på hela avsnittet när de väl börjat lyssna. Podcasts är ett kostnadseffektivt och bra sätt att bygga en relation med din målgrupp.

Så lyckas du med podcast:
– Ha ett tydligt syfte
– Använd storytelling och hitta ett ämne eller historia som är intressant för lyssnaren
– Undvik att vara för ”säljig”
– Håll hög kvalitet (bra ljud, klippning och programledare)

Millenialls preferenser

Millenialls är generationen födda mellan 1980 och 2000. De är utgör hela 31,5% av världens befolkning idag och är en väldigt köpstark grupp. Den stora skillnaden på denna generation jämfört med tidigare generationer är att de har vuxit upp under den digitala revolutionen då mobiler, surfplattor och laptops blev en självklarhet i vardagen. Detta gör att millenialls digitala beteende skiljer sig stort från tidigare generationers.

Millenialls digitala beteende:
– 45% av generationen använder rösten när de söker vilket gör de störst på röstsökning
– Gör oerhört mycket research innan ett köp
– Uppskattar äkta innehåll före perfektion
– Mycket information framför flashiga reklamfilmer
– Vill kommunicera i flera olika kanaler

Kampanjens död

Idag konsumeras det innehåll på löpande band. Du måste därför vara konstant närvarande i dina kunders liv och flöde för att inte glömmas bort. På Content Marketing World gick de så långt som att säga att kampanjen är död då du inte längre kan dyka upp sporadiskt med stora satsningar för att impa på 31,5% av befolkningen (millenialls). Reklam och kampanjer som känns ”säljigt” biter helt enkelt inte på den målgruppen, vilket vi tidigare har varit inne på. Fokus ska ligga på att skapa en relation med dina kunder och det gör du bäst genom kontinuitet och att alltid vara närvarande. Kampanjer är givetvis inget som kommer att upphöra men bör ses som ett komplement snarare än en satsning.

Sökoptimera allt innehåll du skapar

Sökmotorer plockar idag upp innehåll på ett mycket mer heltäckande sätt. Undertexter i filmer, innehåll i podcasts och små detaljer i bilder blir alla uppmärksammande av Googles algoritm.

Så lyckas du med din sökoptimering:
– Definiera viktiga sökord och fraser som din målgrupp använder redan i planeringsfasen
– Använd nyckelorden och fraserna i allt du producerar
– Använd ett spindlingsprogram (t.ex. Screaming Frog) för att hitta och åtgärda döda länkar, duplicerade H1: or, titlar samt tunga och dåligt namngivna bilder
– Sveriges största SEO-forum finner du på Facebook. Den heter ”Sökmotoroptimering” och har ca 1800 medlemmar. Här kan du ställa de frågor du har och hålla dig uppdaterad på nya tips i SEO-världen

Förbered dig för AI

AI kan inte ta beslut på vare sig livserfarenhet eller känslor, där behövs fortfarande arbetare av kött och blod. Så ditt jobb är inte hotat, ännu. Däremot kommer AI bli en del av vardagen även i skapandet av content. Det är med andra ord helt rätt tid att börja förbereda dig för din nya, väldigt analytiska robotkollega som behöver data att fyllas med när den anländer.

AI kommer snart fläckfritt kunna:
– Planera innehåll baserat på insikter
– Producera automatiskt genererat innehåll
– Analysera vilken kanal som funkar bäst till vilken målgrupp
– Prognostisera när du ska kommunicera vad till vem

Så förbereder du dig för AI:
– Börja samla in data som kan vara beslutsgrundande
– Sätt upp mätpunkter och viktiga KPI:er
– Identifiera användningsområden i din verksamhet

Det är en spännande framtid med stora förändringar vi ser svepa över content marketing-världen. Millenialls vanor och åsikter speglar starkt i hur trenderna utvecklas och Googles ständiga utveckling gör att vi måste vara mer helhetstänkande i vår planering och utförande. Men mest spännande är det nog att vi inom snart kanske får en robotkollega, eller vad tycker du?

Nyfiken på att veta mer?

Vill du veta mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig att öka ditt resultat?

image
August 19, 2020
Så hanterar din hjärna olika typer av innehåll
Läs mer
image
August 18, 2020
Fortsatt samarbete med Restaurangexpo och Fastfood & cafémässan
Läs mer
image
July 6, 2020
Trust Partner & For Executive Women väljer Engage (igen)
Läs mer
image
July 1, 2020
Tänk på detta vid val av contentbyrå (4 tips)
Läs mer